Telomin's life in Korea

Bor i Seoul, SydKorea. På min blogg kan ni få en inblick i hur livet är här. Will work on Swedish English translation to my blog post in late February during my winter vacation.

Healthy in Beijing?

När jag först flyttade hit undrade jag hur vissa av tjejerna bara kunde äta 2-3 dumplings till frukost. Det kände jag, inte är tillräckligt av mängden näring en behöver för att fungera. Då, så gick jag ofta runt i staden och fixade saker, kollade in saker och lite allt möjligt.

Nu då? Nu kan jag inte ut och gå (alltså förbränner jag inte kalorier, alltså måste jag minska intaget kalorier genom att äta mindre. Hemskt :( ). Luften är FARLIG. Det ni, har ni hört det förr? Alltid i Sverige när jag varit sjuk så säger läkarna till mig "vila, men försök ta en liten promenad per dag, det mår kroppen bra av". Givetvis var det den första saken jag tänkte på när jag började bli sjuk här, jag fick redan influensa-symptom och var helt utslagen i två veckor. Men när jag började bli frisk så kunde jag inte ut och gå. Luften här är farlig, för det mesta. Kanske en dag per vecka är luften bra, om vi har riktigt bra tur.

Detta öppnar verkligen ögonen för de globala problemen med pollution, luftföroreningar. Min kompis som bor i Hong Kong hade berättat förra året att en tjej hade blivit sjuk i Beijing för att hon hade varit ute 6 timmar i sträck. Hon blev sjuk, av LUFT.
 
(no it's not fog. Detta är alltså på en BRA dag)

Men vi kan inte skylla på de som bor i Peking.

"Luften är fri", betyder att luften tillhör inte någon, att ta hand om den är inte någons ansvar, det är ALLAS. Så snälla, försök undvika köra bil om ni kan, försök välja kollektivtrafik, samåk. Jag tror på att om alla anstränger sig lite, så tillsammans blir det en stor förändring. Tänk inte "men det är i Kina, det kommer aldrig hända i Sverige".(bortsätt från att det är riktigt egoistiskt tänk) Vi har redan haft sandstormar från Egypten för något år sen, minns du? När luftföroreningar hamnar i luften hamnar det i luften som går runt hela jordklotet, vi använder alla samma luft. Detta kan inte brytas ner i tillräckligt snabb takt som vi förorenar.


Kan inte vi alla hjälpa till för att behålla frisk luft, inte är det meningen att människor ska bli sjuka av luften. Luften, är det meningen, ska hjälpa oss bli friska.

Nejminsann, jag tänker göra en lista som jag tycker alla kan försöka följa:
- Försök undvika onödig bilkörning. Kör miljövänligt (rätt lätt att googla om man inte vet hur)
- Cykla gärna(be responsible- använd gärna hjälp också)!
- Kollektivtrafik är bra, använd den
- Hårspray är väldigt skadligt mot naturen, försök minska användningen av det, samtidigt kanske detta hjälper mot eventuell fåfänga.

Ja, that's it folks. Nej, men man ska inte starta med för svåra mål. Detta är väl ändå något du kan försöka tänka på.

Sedan hänvisar jag nog resten till emiii.blogg.se ,min kära kompis, hon brukar alltid skriva om vettiga saker. Nåja, kanske inte alltid men då och då. Hon är stor rosa bandet stödjare och miljövän. Där finns massa tips på hur man kan leva mer miljövänligt och göra bra saker för vår planet och våra medmänniskor.
 
Nu har jag skrivit helt för mycket. Men jag behövde bara skriva av mig, plus jag kanske faktiskt också når fram till någon. 
 
 
 
Njut av den friska höstluften i Sverige från mig också. Jag saknar den.
 
 

Culture festival!

Till sist så var den här, dagen som blivit marknadsförd sedan inskrivningsdagen, planerad en månad tillbaka. Den efterlängtade kulturfestivalen! Egentligen hade jag tänkt hjälpa till att organisera (för av någon anledning hade den som organiserar Sveriges bidrag alla svenskar på PKUs mail), men det blev liksom aldrig riktigt av. Så på lördagen tog jag det lite lugnt och fint, sedan gick jag till festivalområdet lagom hungrig, hittade det ena svenska tältet för att be om riktningen för food fiesta- mattälten. Då jag kom 10 min innan det hela skulle börja satte det svenska laget mig i arbete- inte mig något emot, jag har nästan jobb-abstinens här borta ibland. Så jag gick in i tältet och började hälla upp vodka, jag såg en sån "VIP/jobbar här"-skylt ur ögonvrån så jag tog en sån också hehe.

 
 
Givetvis snyltade jag också på våra lax-appetizers. Jag jobbar ju inte gratis för inget ;)
 
Lax.. så underbart gott! Jag är glad att de valde lax som representant för svensk mat haha, och tunnbröd, halva min uppväxt bara där. 
 
 
Eftersom Vodkan inte var sååå populär hade jag tid att springa till de andra ländernas bås och plocka lite av deras mat till vårt lag. Här är singaporiansk och koreansk mat. 
 
Tror jag blev lite kär i denna singaporianska drickan, liksom, mjölk-litchi något smakade det. SÅ GOTT!
 
 
Så många traditionella klädesplagg, jag ÄLSKAR asiatiska traditionella klädesplagg, de är så vackra till skillnad från nordiska hehe. Så jag var tvungen att fota dem. ÅH, jag såg nyss också att den koreanska även har fjärilar på sig, ge mig!!
 
 
I Pakistantältet fick jag en fin handmålning. Så skoj!
 
Jag gjorde nytta också, I swear. Efter food fiesta gick jag till det andra båset och av diverse anledningar (ni får fråga mig in private) tog jag över huvudansvaret där, att stämpla besökarnas stämpel-kort som ALLA hade eftersom det var en tävling. Så det var "hej" och "varsågod" där, på kinesiska såklart, så glatt och trevligt som jag bara kunde. Representerar en sitt land så där vill en ju ge ett bra intryck. Väldigt många ville också bli fotade med mig "very beautiful", yeah, tacktack. 
 
Sedan hittade jag något JAG ville fota, en superhäftig slips, givetvis passade de på att fota med mig honom också. 
 
Liksom, KOLLA SLIPSEN! Hur cool är den inte?! Önskar att folk i Sverige skulle våga sånna saker. Folk i Beijing, även om vissa är total stil-kaos är stil-kaos åtminstone mycket bättre än det gråa "jag-vågar-inte"-inställningen som det finns så mycket av i Sverige.
 
Den sista bilden är från scenen, där senare små grupper skulle uppträda med diverse låtar eller danser. Jag kunde se det lite från mitt bås där jag stod och stämplade och blev fotad, ja, många fotade, vissa bad om lov, andra inte, ena försökte t.o.m dölja det "I... only took photo because of the background", yeah, right. Kanske jag hade gått på den i Sverige, men i Kina? Aldrig en chans. 
 
Hoppas ni har det bra i höst-sverige. Än har vi under dagarna några grader varmare här i Beijing än ni har i Sverige. Men jag misstänker att det mycket väl kan vända när som.
 
Ha det bra!
 

Beijing every day life

Ni kanske har börjat undra var bilderna från kinamuren tagit vägen. Men alltså, jag har inte varit där än. Jag ska vara i Kina i några månader till, what's the rush?

Istället för att åka på galna äventyr njuter jag av vardagslivet att vara en student i Beijing. För det mesta involverar det plugg, och mat. Mat är min favoritdel ;)

 
Jag har som tur är hittat ett jättebra pluggcafé, de flesta som bor här i Global Village vet om den, dock jämfört med andra priset i Beijing är det väldigt dyrt (väldigt dyrt är ändå billigare än i Sverige), plus att refill på drickan man köpt är alltid halva priset, eller halva priset för drickan om man köper något att äta. Underbar merförsäljning som jag alltid går på.  Sedan sitter en ändå där i flera timmar, så det blir värt det. Pluggandet blir gjort (antagligen för jag inte tar med mig min dator, längtar inte tills jag ska skriva min term paper).
 
 
 
Denna synen av folk som köper bakad sötpotatis (som jag ännu inte provat, är inte alltid förtjust i sötpotatis) och andra som köper färskpressad juice är det jag ser medans jag går till skolan. Det luktar alltså så himla gott, inte konstigt jag alltid är hungrig.
 
Fler människor som köper mat! Detta var på ställena det var lite kö, men jag blev ändå sugen på det, köpte det inte för jag skulle till en supermarket för köpa tråkiga saker som toapapper och tvättmedel. Men idag körde jag ändå en shoppingrunda innan det för det har börjat bli riktigt kallt på natten så jag behövde en stor, gosig pyjamas, och det finns det GOTT om här, söta är dem också. Bara pyjamaserna i sig är en anledning att aldrig åka hem igen...
 
Men oroa er inte, jag lär komma tillbaka, jag behöver frisk luft för att ens hålla mig vaken har jag märkt här efter konstant däckande i sängen så fort jag kommer hem.
 
Hoppas ni är piggare i Sverige!
 
(ps. Vill ni att jag ska skriva oftare hade lite uppmuntrande kommentarer här på bloggen varit ett perfekt sätt att visa det)
Taggar: beijing, beijingstudent, kina, megacity, megacityliv, stipendium, utbytesstudent;

Högtider (helgledigt), mat, konstiga saker och shopping!

 
I onsdags började högtiden "National holiday" här. En vecka utan skola, bortresta vänner och som vanligt med min tur, en väldigt svår förkylning. Detta har lett till, förutom väldigt nödvändiga skämma-bort-mig-själv dagar har jag mest bara suttit på rummet framför en bra serie och käkat mat. Bilden här ovan är stekt bläckfisk med tre ton grön paprika typ och en jäkla massa ris. Vilket ni antagligen kan se.
Nyöppnade Etude.house. Hade varit på köpcentrat förr och visste det skulle öppna en ny  butik här men lade aldrig på minnet när. Lyckades såklart gå dit när det precis var nyöppnat så jag kunde få del av bra erbjudanden. Efter jag provat några saker inne i butiken bestämde jag mig för att jag verkligen gillar butiken och köpte lite nödvändiga saker (och lite till för jag kunde få 3 saker till priset av 1- vilket var saken jag först tänkt köpa för sig själv)
 
Passade även på att få rikktig manikyr för första gången i mitt liv. Välförtjänst bortskämdhet jag gav till mig själv. 
 
 
Eftersom det är högtid så har staden varit fint dekorerad med sånthär och liknande fina saker!! Det gör mig glad när saker är dekorerat.
 
 
Min jakt på varmchoklad-pulver fortsätter. Detta var NÄSTAN rätt. Varm mjölkte med chokladsmak. och givetvis med tillhörande burk med gele. För vem gillar liksom INTE flytande geleklumpar i sin dricka(antagligen så de resonerar)? 
 
och så bröd med kaffesmak. Mysko. Väldigt mysko. 
Har haft några fina soliga dagar nu i oktober, och hittade billig god mat, typ 23 svenska kr för all mat bilden ovan, såå gott! Blev lite magsjuk, men det är jag minst var tredje dag här så jag lär nog äta där igen, hehe. 
 
Gick in på en "Dr. Plant" butik för jag behövde balsam och lotion, passade även på att köpa duschkräm (för vet min som jag fått av chefen på Triangeln börjar ta slut) och shampoo. Alla sakerna luktar UNDERBART.
Mina fynd från Etude.house.  Fick en vattenflaska på köpet! Så himla bra!! Jag har funderat på att köpa en, jättebra till mina fruit-infused-water-drycker. Men så bara fick jag en sådär! Har redan börjat använda den :D Min  nya BB-creme är också jättebra. Så konstigt att det är enklare hitta smink till MIN hudton här än det är i Sverige.
 
och så skaffade jag Sims 4. För vad är skollov utan datorspel??
 
 
Hoppas ni har det bra i vardagen i Sverige!