Telomin's life in Korea

Bor i Seoul, SydKorea. På min blogg kan ni få en inblick i hur livet är här. Will work on Swedish English translation to my blog post in late February during my winter vacation.

Samma människa, nu förbättrad

Läste igenom en kompis blogg lite. Jag blir väldigt ofta omnämnd där "since 2008". och ja, inte sällan är det för mina starka åsikter som jag alltid står för.

En sak var en diskussion med en dåförtiden vän jag haft. Hade haft en diskussion om mitt kärleksliv (enligt kompisen som bloggade), jag, som då hade mer erfarenhet än min kompis hade då sagt till denne att den personen inte hade rätt att "läxa upp mig" om hur förhållande funkar, för denne personen hade aldrig haft ngn vidare lång romantisk relation.. I blogg-kompisens kommentarsfält hade den JAG jag var dåförtiden kommenterat, där jag skrivit att 1. Jag var felrepresenterad, för det var inte alls vad jag var arg över, utan för vissa förolämpningar.

4 år senare...
Jag står kvar vid mina åsikter sen dess. Nu kan jag dessutom backa upp mina åsikter, och min ilska med akademiska begrepp.

Då har jag noterat 1. Jag hade en standpoint-utgång.
"Standpoint feminism argues that feminist social science should be practiced from the standpoint of women or particular groups of women[1] as some[who?] claim that they are better equipped to understand certain aspects of the world. A feminist or women's standpoint epistemology proposes to make women's experiences, instead of men's, the point of depart" http://en.wikipedia.org/wiki/Standpoint_feminism

Även om jag nu citerar standpoint feminism, i en av inriktningarna som endast fokuserar på män vs. kvinnor är principen samma. För att verkligen förstå en situation måste en vara i, möligtvis ha genomgått densamma.

2. Efter ha läst kommentarerna där jag citerat min kompis noterade jag att det är sååå obviously härskartekniker denne använde sig av. typiska maskulina härskartekniker dessutom. Där var uttryck som ""Lilla fröken"

""Ren mängd är inte ett tecken på kunskap. Kvalitet och kvantitet går inte alltid hand i hand... och den dag du kan tala om för mig hur saker och ting förhåller sig kommer ta mig fan himlen koka" Här hade denne dessutom inte förstått vad jag sade. jag hade då flera olika erfarenheter av samma fenomen. Erfarenhet och kunskap anser jag dessutom inte samma sak. "Kunskap", vad är det egentligen. Ingen kan ändå ha en "äkta sanning" om hur känsloliv fungerar. Men efter mina erfarenheter hade jag givetvis lagt märke till händelse(eller beteende)mönster kring svartsjuka. Kan inte dessa flera olika erfarenheterna från min sida säga mer om det aktuella fenomenet än den andres homogena erfarenhet?

Att denne personen även var en man som använde tydliga könsspecifika ord för att trycka ner mig, är ännu en sak jag noterade.

conclusion:
Jag kände igen en kränkning (kan vara ett problematiskt begrepp, men stör ni er så ersätt det med "såra") redan då. Då denne personen visade sig vara någon jag inte ville ha i mitt liv såg jag till att göra slut på den vänskapen.

Jag kommer fortsätta ta bort folk från mitt liv som pratar nedvärderande (om utseende, sexuella läggningar osv), uttrycker extremt rasistiska eller sexistiska åsikter. Det är människor som inte vill se alla som jämlika, som, obviously, inte ger alla människor lika värde. Sådana människor har jag varken ork eller lust att ha i mitt liv.

Även om jag inte brytit ned och analyserat "the break-ups" med de senaste personerna, tvivlar jag inte på om några år kan jag även peka ut tydliga indikationer på ett de passar in något av de ovanstående grupperna på folk jag inte vill ha i mitt liv. Jag har ofta fått frågar som "är du säker detta är rätt val nu? Vill du verkligen säga upp kontakten helt?". Ja, jag är säker på att jag kommer vara väldigt nöjd med mina val i framtiden.

För även om jag möjligtvis ändras, utvecklas, så har jag en väldigt grundläggande idé om att respektera alla människor. (ok, folk kan klaga på detta också, typ" Ska brottlingar också respekteras? Mitt svar: Det finns anledningar för allt, även om de må vara "psyktiskt sjuk, vilket jag personligen vill klassa alla mördare som")
 
Nej men titta! En artikel som ändå kan relateras till ämnet!
 

En chock är ok, 3 borde vara olagligt.

Efter en minst sagt oväntad, dag (och jag gillar inte ens snälla överraskningar) så ja, eftersom jag inte kan gymma för släppa spänningar så fick jag sjunga :)
 
http://www.youtube.com/watch?v=f-ZoHqE3R8g 
 
"And we could ride all night
To the pace of the blinking light
Wishing traffic was faster (traffic was faster)
Keeping safe distance, but courting disaster

We could dance all night
To the sounds of a starting fight
Hoping change would come around (change would come around)
Amazing division, how sweet the sound

Blame me! Blame me! Blame me!
For mistakes you've made but you can't own
Hate me, hate me, hate me
For every honest word that you've postponed
Leave me out of this
Your life's a sinking ship, so
Blame me, blame me, blame me
For mistakes you've made but you can't own

And we could stare all day
At problems that won't go away
Silence is pounding (silence is pounding)
You're wearing me down, these corners they're rounding

Then we could scream all night
With no resolve still left in sight
Stop saying you're sorry
All of these words feel so very empty

Blame me! Blame me! Blame me!
For mistakes you've made but you can't own
Hate me, hate me, hate me
For every honest word that you've postponed
Leave me out of this
Your life's a sinking ship, so
Blame me, blame me, blame me
For mistakes you've made but you can't own

Torturing ourselves, we must be into the abuse
If you're the rope that ties us together
Please make me a noose
Ask me to leave
Then beg me just to stay
Used to run to my arms, but now I walk away
Come and go as you please
I'm like a part-time lover with well-worn knees
Well, come on

Blame me! Blame me! Blame me!
For mistakes you've made but you can't own
Hate me, hate me, hate me
For every honest word that you've postponed
Leave me out of this
Your life's a sinking ship, so
Blame me, blame me, blame me
For mistakes you've made but you can't own"
 

What the.. whaaaat!

*Phew* gissa om jag blev chockad idag när jag loggade in på min deviantart. Brukar inte hända allt för mkt, men helt plötsligt var inkorgen full av "favs" och kommentarer, eller ja, mest favs. Lade tid på tacka alla som lagt till mina dikter till sina favoriter. Sen gick jag in och läste en av de nya. Faktiskt bara 3 dagar gammal dikt. Den har 108 views. 108?! Den är inte ens postad på FB, och genomsnittet är nog... 20 eller så. 108 är ett stort nummer för mig. Den dagen (en vacker dag) jag får 1000 views på en enda dikt. DÅ, ja DÅ ska jag göra en samling och försöka få den publicerad, Så det så.

En massa jävla mat. Del 3. Sushi

 
 
Först ut! Koi, som ligger på lilla torg, Malmö.
Till vänster har vi friterad krabba i sushirulle, till höger ebi tempura (friterad räka) med avokado ovanpå. Givetvis har de mkt mer "fancy" namn på restaurangen, som de totalt förtjänar. Det var SJUKT gott, men svårt att bli mätt på det... så in beställdes även...
 
Friterad kyckling med en klick spicy mayo ovanpå. Alltså, jag ÄLSKAR spicy mayo! Men kycklingen var tyvärr bara sådär. Plus jag var lite butter över att denna wasabiklumpen inte var lika fancy som förra haha. 
 
 
Nr.2. Hai på Davidshall.
 
Ja, var ska jag böra? Det ser ju fint ut. Men på beskrivningen stod det att det skulle vara typ spicy mayo i en o mayo i ngn annan. Det smakades INTE. Var besvikande torrt. Ja, dit lär jag inte gå igen. 
 
Sist men inte minst...
 
Nr 3. Chillout som ligger en bit från Södervärn. 
 
Okej, vad har vi då här? Det är en sjukt bra fråga. Men det var fint, och det var gott. Me like... Men en grej, faktiskt en hel rulle fattades. Medan mitt sällskap och jag satt och diskuterade detta faktum reagerade mannen som satt sidan om oss, som verkade känna personalen, och sade till. 
 
Vilket ledde till att vi (när vi hade ätit upp det andra) fick ut...
 
 
Ok, vi hade bara fattats en sushirulle(den till vänster, grillad lax), men ut kom två. Fick då höra att pga misstaget fick vi sushikockens "specialare". Vilket ger ett gigantiskt pluspoäng. Lite trevligt också för det dära mojset ovanpå den grillade laxen var ju inte det bästa. Tror det var philadelphia som varit i ugnen. Ungar...stoppa inte philadelphia i ugnen om du inte delat den i mindre bitar först! Det trillade hit och dit. Kan vara värt att påpeka att jag inte alls är 100% säker på att det nu VAR philadelphia haha. 
 
Totaltsett så kan jag säga att Chillout hade väldigt bra service, Koi har väldigt fancy upplägg och nice location, och Hai...bara nej...
 
Har även ätit sushi från diverse småställen, men eftersom det varit "vanlig lunchsushi" så kommer jag inte recensera dem. Har även ätit en del från Yukai, men eftersom de ska sälja känns det inte vidare lönt att göra ett omdöme om dem (fast ja, gott). 
 
 
 

En massa jävla mat. Del 2. Hamburgare!

Ok, låt oss avancera från Mcdonalds och Burger King, Sibylla och Max. Bedömningen jag ska presentera för er är: Tusen2 (Malmö) och Viggo (Lund)

På Tusen2 har jag ätit: 1. Jack Daniels och en annan som innehöll jävligt massa lök.
Bild 1. "Jävligt massa lök"-bilden.
 
Bild 2. Jack Daniels.
 
Ok, såhär ligger det till. Burgarna är sjukt goda! Dock upplever jag dressingarna i dem rätt starka, eller för mig, starka. Pommesena är himmelska (även om jag sist fick en som var lite ful- så den ville jag inte äta), och dippan är god. Problemet med dippan är: Vitlök. Dippan är nämligen en vitlöksdipp. På bordet står även alltid en ketchupflaska. Men seriously, går en till en riktig restaurangen vill en inte använda ketchup heller?! (förutom min matdejt då kanske... men den struntar vi i för tillfället). Ja, problemed med att det är vitlöksdressing en får till är då: 1. Alla gillar inte vitlök (även om jag tyvärr börjat göra det). 2. Finns en del folk som är överkänsliga mot det (vilket jag tror jag att jag möjligtvis är, tyvärr). Har de ingen annan dip? Ja, det har ju jag faktiskt inte tagit reda på. Kan googla, men näää. Vi går vidare istället!
 
Bild 3. Viggo
 
Ok, väldigt liknande koncept. Vi har de goda pommesena, en vitlöksdip(möligtvis godare än Tusen2s?) och då en hamburgare. Denna gången tänkte jag vara festlig och ha lökringar i. Lökringarna blev dock en besvikelse för de (friteringen) blev riktigt mjuk. Kan bero på olika saker, men tror såsen även har nått att göra med det. Rätt mkt sås(som iofs var god) som mjukade upp dem lite. På brödet var dock en ännu starkare sås påbredd, väldigt för stark för min smak. Så ena brödbiten blev tyvärr inte uppäten. Sen har vi köttet *suck*, det är väl inte meningen att köttet ska trilla sönder när en försöker äta det? Köttet smakade även aningen smaklöst (ok, dåligt ordval kanske, but u get the picture).
 
Så, frågan är... är det värt att lägga ca 50-80 kr mer på att gå till ett av dessa ställena än de mer "snabbmatshamburgarkedjorna"?. Om du älskar fluffiga pommes? Ja. Om du inte överlever utan sourcream onion dip? Nej. Om du alltid tycker destu dyrare ju bättre? Ja. Om du skiter i pris, miljö och pommes? Gå till närmsta BK. 
 
 
 
 

En massa jävla mat. Del 1. Wokrätter mot wokrätter i Malmö

Eftersom jag ätit väldigt mkt ute på sistone tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter. Först ut: Wokrätter (och asiatisk mat)! (vill påpeka att jag gör thaimat hemma själv ibland och älskar min egen mat, så kanske dömmer lite hårt..)

Först ut... Det asiatiska köket på entré (som jag glömt vad den heter...
Har ätit då denna rätten (nått med skaldjur) och Phad thai där. Alltså, det är ju inte precis den godaste maten. Helt ok. Fast riset är INTE helt ok, det är inte gott ngnstans. Det är helt för individuella riskorn som knappt är klibbiga (vilket för mig är grunden i asiatiska rätter, klibbigt ris,. JA, förutom då när en äter nudlar)...
 
Åh just det ja, åt även friterade räkor. Det var också helt ok. Har ätit mkt godare...
 
Sedan kommer recension från: Krua Thai. Åt anka med oystersauce. 
 
Det var jättegott! Men lite för starkt för mig kanske, det gick åt mkt dricka och näsan blev lite rinnig (som den blir av stark mat). Men definitivt ärbart, ja, t.o.m gott. Kan tänka mig beställa från dem igen.
 
Sist men inte minst: Korrapong. 
 
 
Köpte deras Phad Thai, tog med mig hem.., men deras krossade jordnötter såg gamla/dåliga ut, så ville inte använda dem. Istället hackade jag mina egna jordnötter från OLW. Så det är dem som syns på bilden. Detta var ju gott! Men det är smaker som jag själv kan få till hemma. Fast jag lagar aldrig med räkor, utan abra kyckling, så detta var ju oerhört trevligt. Själva inredningen på restaurangen är väldigt spännande, kändes mysig. Men är lite skeptisk till personalens arbetskläder. Såg att en av servitriserna hade kort-korta skjorts, var lite mysko. Men kan definitivt äta mat därifrån igen.
 
Åt även på ett annat ställe "Green mango". Köpte lättfriterat.. ngt.. Det var helt ok. Men korrapong var definitivt godare. Har tyvärr inte pallat att ladda upp bilder därifrån än. Men jag fick vänta 45 minuter på maten (take away) där, och det var det LÄTT INTE VÄRT. 
 
Uppdatering! BILD från "Green mango", eftersom mina kära vänner verkar äta i halvmörker fick jag redigera bilden lite... 
Ah, nu när jag har bild kom jag även på vad jag ätit :P Det var då *valfri kött* i sötsur sås
såja, tänker inte betygsätta dem, bara ge omdömen. Så det så. 

Mission: Att bli en mindre "fin" tjej

Definition "fin tjej"- En attraktiv feminin tjej (tjej en sådan där människa som har ett kvinnligt genus, och är relativt ung). Men "fin" menas en som ofta anses attraktiv..o sånt.

Ok, så eftersom på nått konstigt sätt verkade jag ha blivit en såndär "fin" tjej. Liksom, verkligen? Måste utseendet vara så himla talande för hur folk ska tänka och uppfatta en? Ja, men då MÅSTE jag ju byta utseende, var min väldigt logiska slutsats. Men hur ska jag kunna det utan att bli för mkt av med min unika stil? Jag vill ju ha en stil som skiljer sig från mina tjejkompisar, men även skiljer sig från de underbara genusvetarna jag pluggar med.

Min lösning? Byta ut linser mot glasögon (argument: för INGEN tycker glasögon är sexiga). Jag kanske hade fel på det.
Klippa lugg, och klippa håret (för de flesta läskiga män som är sånna som får för sig kommentera kvinnors utseende verkar gilla långt hår). Men jag har inte långt hår för män!! Herreguh, jag vill ha långt hår så jag kan göra söta koreansk-inspirerade håruppsättningar. I sverige brukar inte heller lugg vara sådär "snyggt".

Nu, tänkte jag, NU måste jag ju få mindre uppmärksamhet när jag springer runt på stan.

Jag borde kanske dock behållt lite av min "gamla" stil igår. Eftersom jag var trött på min gamla stil lite, så hade jag nämligen bedstämt mig för att prova på klackar (brukar aldrig ha klackar). BIG MISTAKE. I övrigt klädde jag mig asbekvämt(vilket för mig exkluderar byxor).

Åkte till min kompis, och tsm åkte vi vidare för att köpa med oss thaimat. På bussen tar en man (som iofs verkade lite emotionellt ostabil) min arm, och frågar "Tar du med mig hem ikväll?". Shockad som jag var sade jag det första som jag tänker på"Nej... tyvärr"... i en ursäktande ton.

Sedan när vi går till restaurangen kollar jag lite på de som passerar (gör man väl alltid?), och då går en kille förbi, lutar sig mot mig och gör pussmun. WTF?!

Förstår inte hur tjejer orkar stå ut med detta. Tänk de som då INTE har stora nördglasögon, lugg, de kanske går i korta kjolar och högklackat. Nej, visst. En BORDE ju inte anpassa sin stil bara för att få bli lämnad ifred. Men så stort hopp har inte jag till de creepy-hetero-männen i vår värld, tyvärr.

titta, bakismat!


Hur du berättigar ett inköp

Satte en rätt bra titel, så här kommer listan:
  • Kalla det investering (exempel: Min gråa eyeliner var en bra investering)
  • Säg behövde det (exempel: Jag behövde en väska som går med min nya stil, den andra är helt fel stil)
  • Tänk att du inte behöver göra det nästa månad. (exempel: Men köper jag det DENNA månaden så sparar jag de pengarna nästa månad)
 
Givetvis går det att berättiga inköp på flera andra sätt. Detta är dock de jag kört med när jag verkligen, verkligen, verkligen velat ha nått. Som ett frisörbesök, som jag gjorde idag. 

 

 

ps. Är din sambo/förälder/syskon/bästa vän/vänner ett inköp från att ringa Lyxfällan, undvik tänka såhär.

Dikt: Din mot min värld.

Du står mitt emot mig
Men vi lever inte i samma värld

I din värld finns det män, kvinnor, svarta, vita, asiater, rika, fattiga
Men från min värld ser jag bara människor i din värld, men de fick olika namn
Så vissa kunde hävda att de var bättre än andra

I din värld finns det heterosexuella och ”andra”, som det är nått fel på
Från min värld ser jag din
Där finns en obligatorisk sexualitet, där alla antas vara heterosexuella
I min värld bryr vi oss om att ta reda på det,
Om det möjligtvis inte skulle ligga i vårat personliga sexuella intresse, att vara sexuell med den vi vill veta det av.

I din värld, där det finns män och kvinnor
Bär männen kavaj och kvinnan klänning när de klär upp sig
I min värld,
Bär vi också finkläder,
Men vem som bär kavaj och vem som bär klänning
Bestämmer en själv

I din värld
Finns regler för:
vem som får svära, vem som får noppa smala ögonbryn, vem som får sminka sig, vem som får sitta bredbent, vem som ska bäa BH; vem som inte ska bära BH, vem som ska ha kalsonger, vem som ska ha trosor, vem som ska raka sin armhåla, vem som inte ska raka sin armhåla, vem som ska vara hemma med barnen, vem som inte ska vara hemma med barnen, vem som ska laga mat, vem som ska diska, vem som ska på pubbrunda, vem som ska ligga, vem som ska hålla på sig, vem som ska ha klackskor, vem som ska handla på vänster sida av affären, vem som ska handla på höger sida av affären, vem som ska rapa, vem som .......

Men i min värld,
Så får en göra hur en vill

Problemet är
Min värld är mest teoretisk
För i praktiken är allt styrt av din värld,
Med alla regler, alla fördömmelser, alla kategoriseringar

Usch vad jag önskar att jag kan göra din värld lite mer som min


Hur tänkte de här?

Ok, såhär är det:
På "mitt gym" finns där ett stort "allmänt" gym och ett "tjejgym"(för de av någon eller många anledningar inte vill gymma bland män). Själv brukar jag gymma på tjejgymmet av flera anledningar.
- Slippa "den manliga blicken" (jo, den finns där det finns heteromän).
- Slippa alla konstiga stön-ljud många män ger ifrån sig när de tränar. Kvinnorna som tar jättetunga vikter inne på tjejgymmet låter inte som 8 hästar för det.
- Slippa så många kroppsdofter


Men sist jag var på gymmet, så var alla mina "uppvärmningsmaskiner" upptagna inne på tjejgymmet, Medans 3/4 av dem var lediga på det "andra" gymmet. Det verkar vara ett litet "överskott" på maskiner på den andra delen, och aningen för få maskiner på tjejgymmet.

Då frågar jag mig: Varför gjorde de tjejgymmet så oerhört litet här (förra gymmet jag gick till, inom samma kedja hade mkt större tjejgym)? Det är knappast så orsaken var "platsbrist", då det "allmänna" gymmet är väldigt, väldigt stort och väldigt, väldigt luftigt. Vad utgick de ifrån när de planerade gymmet? Utgick de ifrån ngt undersökningsmaterial alls eller de körde på "känsla"?.

Nåja, på ett sätt är jag tacksam att jag ändå KUNDE gymma på "det allmänna gymmet"(vilket jag kallar för killgymmet då det är majoriteten män där och jag känner mig allmänt ovälkommen där), för då fick jag iaf gymmat. Men tänk på de som kanske inte kan gymma där pga religiösa övertygelser?. På mitt förra gym fanns där många muslimska kvinnor som ofta gymmade, då utan sin slöja inne på tjejgymmet. Nu vet jag inte riktigt hur en muslimsk kvinna löser ett fullt tjejgym, men jag kan föreställa mig om jag själv varit muslim hade ett "killgym" varit helt oacceptabelt för mig att gymma på, och jag hade blivit helt omotiverad om tjejgymmet varit fullt. Ja, lite omotiverad blev jag faktiskt ändå. 

Nej, men jag kanske ska ta och lägga in ett förslag på att de bör bygga ut, kanske dock kolla intresset för det också. Men jag vet att jag iaf inte tränar på killgymmet för jag vill, utan snarare känner mig tvungen. Jag kan inte föreställa mig att jag är den enda med dessa problem.

Ska nog klura på detta ett tag till, började först klura på det igår nämligen.

på tal om nått helt annat har andriod-appen "picsart" nyss släppt en uppdatering som möjligtvis gör programmet lite enklare att navigera, och även hitta till "kollage", så en kan göra nått som detta:Det selektiva fylleminnet?

Jag vet inte varför, men de senaste dagarna har små minnesglimtar dykt upp i mitt minne. Små flashar av blickar, ord och känslor.

Som när jag snurrar runt på en gräsmatta
När jag sitter och pratar på en liten, liten trappa
När jag sjunger för full hals med en kompis.
Eller sitter och småsnackar vid ett bord tills solen går upp
Eller försöker rädda köket när en full kompis för citronpommes (funny story that one)
och när jag springer till min tjejkompis och berättar vad-jag-nyss-gjorde-och-kan-inte-fatta-att-jag-gjorde-det-gjorde-jag-verkligen-det?
Vacklar ut i köket och lyssnar på vad de pratar om, för insåg det inte var en idé att smyglyssna


Sen finns det även saker jag absolut inte minns, även om flera olika personer har berättat det för mig. Men nyligen hörde jag ett rykte om mig, lite lustigt det dära. Men är rätt säker på det är en väldigt begränsad grupp som hört det, och de är väldigt tveksamt inställda till det. Nåja, om det hade hänt hade jag antagligen inte förnekat det ändå. Förnekelse är ändå inte min stil.

Men de där små glimtarna är guld värda.

"För hon va' bäst försök att överträffa det ja, för hon va' bäst försök att överträffa det ja, för hon var bäst men kommer aldrig mer tillbaks för hon flyger iväg som ett pappersflygplan" ( Maskinen- Kärlek vid sista ögonkastet).

Detta får illustreras av mitt fina fyllefoto :)
 
(don't ask)

just a tiny bit melancholy

"Otton maldo hagi himdul ttae
Ddo kudae-ga pugo shipul ttae
Amuron maldo
Amuron haeng-dongdo
Mu-otdo nan hal su optjanha"

Nej men titta, sushi!